Home > новини > Ректорът на Софийската духовна семинария архимандрит Сергий освети новото крило на 92-ра детска градина в столицата

На 1 юни, Деня на детето, в празнична атмосфера и с водосвет бе открито новото разширение на целодневната детска градина “Лозичка” в столичния квартал „Лозенец“. Водосветът бе отслужен от Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, ректор на Софийската духовна семинария, в съслужение с йеромонах Исаак и свещеник Константин Цанков, и с участието на семинарска певческа група.

На тържественото събитие присъстваха кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова, кметът на община „Лозенец“ г-н Прошко Прошков и други официални лица.

В края на последованието архим. Сергий се обърна към присъстващите с празнично слово. Той подчерта, че според православната традиция в началото на всяко добро дело се отслужва водосвет за здраве и успех. Архим. Сергий изрази увереността си, че докато кмет е г-жа Фандъкова, в нашата столица няма да остане дете без детска градина и пожела децата – ангелите Божии на земята, надеждата и бъдещето на България – да растат здрави и щастливи.

След това радостта си от факта, че на празника на детето в район „Лозенец“ се открива нова сграда, изрази г-н Прошко Прошков. Той отбеляза, че в разширението на детска градина № 92 ще се занимават и обучават здрави и хубави още шестдесет деца.

В словото си столичният кмет изтъкна, че в район „Лозенец“ има много млади хора и се раждат много деца. Затова и новата придобивка в квартала е от голямо значение. Г-жа Фандъкова подчерта, че правителството ще продължи да провежда политика на изграждане на нови детски градини и спортни площадки. Само в район „Лозенец“ предстои в близко бъдеще откриването на още две нови детски градини.

От своя страна г-жа Вергиния Павлова, директор на детска градина “Лозичка”, благодари на Столична община и на община „Лозенец“ за вложените средства и усилия за изграждането на новото крило на градината, открояващо се с изключителния си естетически вид и високи европейски измерения. На неговата територия са разположени помещения, в които ще се отглеждат и възпитават три групи деца, има плувен басейн, физкултурен салон и др. А в двора на градината, един истински малък рай от цветя и цъфнали храсти, са изградени три нови площадки с разнообразни пъстроцветни съоръжения.

Детска градина “Лозичка” е едно от най-добре уредените детски заведения в столицата. Във фоайето на градината има голяма икона на Господ Иисус Христос и на света Богородица. До иконата на Божията Майка е представена – изработена в три измерения – сцената на Рождество Христово. Всяка година в началото на м. септември в градината се отслужва водосвет за здраве и успех на децата, а по повод големи църковни празници учителките ги запознават с ценностите на православната вяра.

За радостното настроение на празника и за многото щастливи усмивки по лицата на всички присъстващи най-вече допринесоха изпълненията на малките певци и танцьори, възпитаници на детска градина “Лозичка“.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Тодор Стоянов