Home > новини > Празникът Рождество Богородично в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

Традиция в Софийската духовна семинария е големият църковен празник Рождество Богородично да се чества с особена тържественост. Прославяйки рождението на Пресветата Дева Мария, която се удостои да бъде майка на нашия Спасител Господ Иисус Христос, празникът носи на всички вярващи изобилна духовна светлина и радост.

В изпълнения с богомолци семинарски храм Божествената света Литургия отслужи ректорът Негово Високопреподобие архимандрит Сергий. Участие в богослужението взеха йеромонах Исаак, ефимерият о. Константин Цанков и ставрофорният свещеноиконом Антон Вълчанов от столичния храм “Св. Неделя”.

Със сладкогласно пение богослужбата огласи г-н Симеон Дивчев, преподавател в Семинарията заедно със семинарска певческа група, а проповед за празника прочете студентът от Богословския факултет при СУ “Св. Климент Охридски” и бивш възпитаник на Софийската духовна семинария Слави Спасов.

В края на св. Литургия о. Константин произнесе празнично слово. Обръщайки се специално към енориашите, свързани със семинарския храм, той отбеляза, че те трябва да отделят повече внимание на децата си за приобщаването им към живота на светата Православна църква и подчерта, че в тези свои трудове имат пълното и постоянно съдействие на духовенството и на семинаристите. “Ние сме една общност, едно цяло, и заедно трябва да възпитаваме подрастващите поколения в църковен дух” – каза о. Константин.

След това в двора пред семинарския храм, в чест на празника и по установена традиция, на всички богомолци бе раздадено благословено ястие за здраве, преуспяване в делата и благополучие през започващата нова Църковна година.

Като свидетелство за упованието в майчинското застъпничество и небесното покровителство на света Богородица, през целия ден семинарският храм бе изпълнен с богомолен народ, а семинарският парк – с радостна детска глъчка, за прослава на святото и светло рождество на Пречистата Божия Майка.

Текст: Мария Братинова
Снимки: Софийска духовна семинария