Home > новини > Русенският митрополит Неофит откри новата учебна година в обновената Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“

На 14 септември – Въздвижение на св. Кръст Господен, с тържествен камбанен звън бе огласено началото на празничната архиерейска богослужба в семинарския храм и откриването на новата учебна година в Софийската духовна семинария. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в съслужение с ректора на Семинарията Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, архимандрит Евтимий от катедралния храм на гр. Видин, йеромонах Стилиян – игумен на Бистришкия манастир “Св. Петка”, йеромонах Исаак, ефимериите – свещ. Божидар Маринов и свещ. Константин Цанков, свещ. Иван Плещов от гр. Елин Пелин и Илиян Илиев – дякон на Старозагорския митрополит Галактион.

В спретнато униформено облекло, възпитаниците на духовното ни школо бяха заели обичайните си места в храма и, както е по правило, в най-предните редици бяха първокурсниците. За да съпреживеят духовната радост на празника и да вземат участие в откриването на новата учебна година, тук бяха семинарските преподаватели, възпитатели и служители, кметът на община “Лозенец”, на чиято територия се намира Семинарията – г-н Прошко Прошков, зам.-кметът по образованието г-жа Силвия Диманова, представители на църковни институции, много родители и богомолци.

С източноцърковни песнопения семинарският хор огласи светата богослужба, а по време на Причастния канон проповед за празника прочете петокурсникът Светослав Цеков.

В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит произнесе слово за почитта към честния и животворящ Кръст Господен, като най-напред припомни думите на св. ап. Павел за неговата велика радост да носи в своя живот Кръста Христов. “Така и ние да възприемем от апостолското служение дръзновеното слово за Кръста, който е наш съпътник в живота от светото Кръщение до надгробния знак – надеждата на Възкресението” – призова архиереят и подчерта, че за нас Кръстът е сила Божия, ние искаме да вървим след Христа и Неговия Кръст и да наследим спасение. ”Иисус Христос бе нарекъл Себе Си светлина на света – каза по-нататък митрополит Неофит. – Особено Той грейна на Кръста като велика светлина за спасението на целия свят. Нека се вдъхновяваме от апостолския подвиг в името на Кръста, от словата на светите Отци, които са прославили Кръста Христов и са следвали неговата сила и неговото благолепие, като красота на нашата Църква, като знаме на нашата победа и като сила на нашето достойнство и християнско служение.”

Обръщайки се към семинаристите, митрополит Неофит им преподаде молитвения благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и им пожела успех в усвояването на богословските науки, мъдрост в живота и напредък в духовното знание. ”Честито начало и благословен успех през новата учебна година!” – завърши словото си архиереят.

От своя страна, ректорът Негово Високопреподобие архимандрит Сергий, с думите на св. ап. Павел: “За всичко благодарете” (1 Сол. 5:18), най-напред отправи благодарност към Негово Светейшество патриарх Максим, към Св. Синод и лично към митрополит Неофит като председател на Просветната комисия на БПЦ за постоянните им грижи за Софийската духовна семинария и конкретно за оказаната финансова помощ, благодарение на която през това лято започнаха ремонтни дейности за благоустрояването на Семинарията. Архим. Сергий изрази надеждата си, че тази помощ ще продължи до завършването на ремонта, за да могат семинаристите да живеят и се обучават при по-добри битови условия. Отец-ректорът благодари и на кмета г-н Прошков и на г-жа Диманова за съдействието на общината, на семинарските преподаватели, възпитатели и служители за постоянните им и всеотдайни трудове, на певците, които допринесоха за благолепието на празничната служба, и на техните учители г-н Любомир Игнатов, г-н Тодор Костов и г-н Лъчезар Вълков, на всички, които избраха семинарския храм, за да изразят почитта си към св. Кръст Господен.

От името на учителската колегия преподавателят г-н Симеон Дивчев поздрави семинаристите като бъдещи “ревностни жетвари на Христовия виноград” и им пожела здраве, сили и бодрост за достойно започване и успешно завършване на новата учебна година.

След това г-н Дивчев прочете поздравителен адрес от г-н Прошков до отец-ректора, в който се отбелязва, че Софийската духовна семинария обучава своите възпитаници в дух на родолюбие и силна вяра. Общинската администрация пожелава на семинаристите да следват пътя на Солунските братя, да опазват и утвърждават православната вяра. Към казаното в писменото поздравление г-н Прошков допълни, че се чувства изключително щастлив винаги да съдейства на Софийската духовна семинария, тъй като от малък е свързан с Църквата и е израснал под пастирската десница на архимандрит Сергий.

След края на богослужението, при семинарската фиала по традиция бе отслужен тържествен водосвет за здраве, преуспяване на семинаристите в учението и за благополучие на всички богомолци.

По-късно Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит направи оглед на обновените части в семинарския комплекс. С отпуснатите от Св. Синод финансови средства през ваканцията бяха извършени належащи ремонтни дейности: поставени са нови плочки, душове и кранове на чешмите в сервизните помещения и баните, както и нова канализационна шахта, извършена е подмяна на всички тръби от водопреносната система, поставени са противопожарни кранове според изискванията на противопожарната безопастност, напълно са обновени класните стаи и спалните помещения, закупено е и поставено ново парно котле за отоплителната система на храма.

Предстои в най-близко време комисия на Св. Синод да посети Софийската духовна семинария за приемане на извършените ремонтни дейности и се очаква за довършителните работи в Семинарията да постъпят допълнително финансови средства от Св. Синод.

Текст: Мария Братинова
Снимки: ипод. Здравко Кънев, Георги Георгиев, Яни Янков, Георги Димитров, Стоян Зидаров и Николай Пенев