Home > новини > Академично посещение в Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“

Академично посещение в Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" Днес, 3 декември, с  благословението на ректора Негово  Високоблагоговейнство ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев, на посещение в Софийската духовна семинария бяха академичните преподаватели проф. д-р Славчо Вълчанов от Катедра Свещено Писание / Стар и Нов Завет / при Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски” , проф. Петя Николова, преподавател в Санфорд – Браун колеж, САЩ и нейната колежка д-р  Киселинчева.

Професор Вълчанов сподели, че за него е духовна чест да придружавам гостите на Духовната академия, сега Богословски факултет към СУ “Св. Климент Охридски” по време на поклонението им  в православните християнски светини на  България. Той поясни, че   проф. Петя Николова е в жива връзка с българската наука и със социологическите изследвания, тъй като  работи в тази насока, и че сега е тук в България за да чете лекции в Американския университет в Благоевград и в Нов български университет в София. В Америка тя посещава Българската православна църква под юрисдикцията на митрополит Йосиф и Руската задгранична църква във Вашингтон.   Нейната колежка д-р Киселинчева, дъщеря на академик Асен Киселинчев, работи като брилянтен изследовател и преводач, и е  сътрудник на Богословския факултет при Софийския университет.

“И двете пожелаха да се поклонят на това свято  място – Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”. – сподели проф. Вълчанов. Много сме  благодарни за тази чудесна възможност. Нашите гостенки  от  западната американска диаспора  са удостоени да бъдат жени – мироносици на ценностите на светото Православие“.

Академичните преподаватели проф. Николова и д-р Киселинчева се поклониха на Светите Мощи, които се съхраняват в семинарския храм „Св. Иван Рилски“ и изслушаха кратко песнопение изпълнено от семинарския хор, с диригент г-н Л. Игнатов. Научните работници бяха дълбоко впечатлени от престоя си в нашата духовна школа.

[nggallery id=23]