Home > новини > Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“ получи дарение – пиано и компакт дискове

Компакт дискДнес, 10 декември, Негово Всеблагоговейнство протойерей Кирил Попов, престоятел на старинния митрополитски храм “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, от името на църковното настоятелство при храма предаде на Негово Високоблагоговейнство ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев дарение за Софийската духовна семинария. Дарението включва двадесет и пет диска с източноцърковни песнопения и пиано марка “Ноктюрно”, предоставено на храм “Св. Николай” от гражданка на столицата. При предаване на дарението, отец Кирил Попов поясни следното:

“Преди няколко години с Божията помощ се осъществи запис на източни православни песнопения – Кратък възкресник в изпълнение на Софийския свещенически хор и няколко певци- богослови.

През настоящата година излезе компакт диск на този запис, като целта е той да носи духовна радост на слушателите, а така също да бъде в полза на всички, които искат да усвоят песнопенията от традицията на източното църковно пеене.

Този запис ще бъде от голяма полза на учениците и студентите в нашите духовни школи. Песнопенията са изпълнени по псалтакийния сборник на Манасий Поптодоров – кратък възкресник, а една част и от преведения сборник от големия български композитор, диригент, музиковед и педагог Петър Динев.

За улеснение при учебния процес в обложката на диска има указание и на страниците в псалтикийния сборник.”

Дареното пиано и CD записи ще бъдат използвани от всички ученици за изграждане и обогатяване на музикалния им слух.