Home > новини > Телевизионна изява на представители на Софийската духовна семинария „Св. Иван Риилски“

На 15 декември, с благословението и по инициатива на ректора на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски” ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев, преподавателят по Свещено Писание на Новия Завет г-н Иван Николов и ученикът от IV курс Ангел Карадаков взеха участие в сутрешния блок на TV 7.

Основните теми, по които разговаряха представителите на Семинарията с водещата на предаването бяха съсредоточени върху  учебния процес и живота в Софийската духовна школа. Г-н Николов се спря на призванието на учителската професия и  голямата отговорност да обучаваш и възпитаваш. Той отбеляза, че подготовката на учениците в Софийската духовна семинария  включва общообразователните предмети и богословските дисциплини, което им дава възможност след завършване на духовното училище да изберат освен свещенослужението и други професии. Във връзка с предстоящите Рождественски и Новогодишни празници, г-н Николов подчерта, че  трябва да се стремим да посрещнем Новородения Младенец Иисус Христос най-напред в домовете на нашите сърца, на нашите души, след това в нашите домове,  а след това  да отдедем дължимото и на традиционната празнична трапеза.  Последните промени в ръководството на Семинарията  г-н Николов определи като много успешни,  тъй като само за броени дни се е  подобрила материалната база и са настъпили положителни промени.

На въпросите на водещата, свързани непосредствено с интереса на учениците, отговори четвъртокурсникът Ангел Карадаков. Той  разказа за дневния режим на семинариста, за условията за кандидатстване в  Семинарията и за специфични особености в усвояването на преподаваните дисциплини.

Накрая,  по повод  настъпващите Рождественски празници г-н Иван Николов пожела на зрителите на TV 7 “да разберат, че без духовен просперитет, без духовен напредък, без борба с греха няма как да настъпи материалното подобрение на нашия народ, защото извор на всички блага е Бог.” А семинаристът Ангел Карадаков пожела за себе си и своите връстници да израстнат духовно във вярата за да може светът в морално отношение да се промени.

Видео от предаването излъчено на 15 декември по TV 7 може да гледате в сайта на телевизията.