Home > новини > По случай честването на 3 март

На 01.03.2011г. в СД Семинария „Св. Иван Рилски” се състоя литературно-музикална програма по случай честването на 3 март  – една свещена дата в историята ни, на която си припомняме безсмъртния подвиг на нашите деди, отдали живота си за независимостта на нашата Родина.

Екип от учители подготвиха тържествената програма. Ректорът на Семинарията ставрофорен иконом д-р Захарий  в качеството си на председател на комисията се погрижи за мултимедийната презентация, която съпровождаше концерта. Приветственото слово за 3 март, произнесено от петокласника Тодор Стоянов, подготви учителя по омилетика Любчо Сретков, на който дължим също така откриването на оригиналния текст на манифеста за обявяването на войната в един юбилеен вестник, същият манифест, който руският император държи в ръката си на прочутия паметник пред Народното събрание. Със съдържанието на този текст ни запозна ученикът от IV клас Ангел Карадаков. Подготовката по рецитирането на „Опълченците на Шипка” и на пътеписа „Връх Свети Никола”, което изпълниха учениците от I клас Иван Ангелов, Петър Любенов и Ботьо Димитров, е заслуга на учителя по български език и литература Георги Георгиев. Музикалната част на програмата подготви и организира учителя по музика Калин Кирилов. Ученици от VIII до XI клас от редовния курс, както и от двугодишния паралелен курс изпълниха песните: „Хаджи Димитър”, „Вятър ечи”, „Радецки”, Край Босфора”, Стани, стани юнак балкански”, „Шуми Марица” и още други любими възрожденски песни. Инструменталисти в програмата бяха Ивайло Корчев и Николай Милушев от X клас.

Заключителното слово произнесе Ректорът на Семинарията. С изключителна прочувственост в неговата реч се редуваше описанието на историческите събития с лични преживявания.